The Cathedral Hallway House

カテドラル廊下の家

​(日本語による説明は末尾にあります)

 

The design of the Cathedral Hallway House is centered around the idea of weaving the subtle beauty of the sky & natural light into the spatial experiences of the house. This new house was created inside the shell of a 90+ year old wooden house (machiya)  on a flag lot in a densely built-up residential neighborhood near Toji temple.

For his family of four including two children, the client requested an earthquake-resistant, naturally-lit, modern home with the charm of traditional machiya exterior.

Having been unoccupied for over a decade, the existing machiya was in worn-out condition. The downstairs was extremely dark even during the daytime. The stale Japanese style interior did not suit the client’s lifestyle, either. Thus Yamada proposed a full renovation with extensive structural retrofitting. The entire existing house was hollowed out on the inside, leaving some essential posts & beams only. Then new slab-on-grade concrete foundation was poured. 

On the first floor, narrow shear walls are placed dispersedly according to the new open floor plan that features a small courtyard garden (tsuboniwa) in the back. The open floor plan offers views of the tsuboniwa from nearly every corner.

On the second floor, the space was entirely redivided into bedrooms, a shower room, a toilet room, and an inner hallway. Those rooms’ interior walls enhance the house’s seismic resistance. The new vault ceiling exposes the existing log roof beams that run across the inner hallway and the master bedroom.

 

The new high gable window provides the tall upstairs inner hallway with a view of the northern sky along with natural light, producing a unique uplifting quality that deserves the nickname of "Cathedral Hallway." This inner "cathedral" hallway has turned out to be our client's best favorite space in the house. 

 

New clerestory windows and gable windows on the north exterior wall bring daylight into the middle of the house. Floor openings at each end of the inner hallway let daylight from the upstairs windows filters into the downstairs. These floor openings also allow the family members to sense one another’s presence between the floors. Throughout the house, polycarbonate interior windows are placed to distribute daylight. The resulting house interior offers a sense of connection to the outdoors.

On the exterior, new stained wooden lattice screens enhance the traditional aesthetics of the house.

Yamada also took advantage of the site's private access alleyway, which is the pole part of this flag lot, and created a distinctive entrance approach space with bamboo fences and granite stepping stones, in line with the traditional aesthetic.

「カテドラル廊下の家」の設計の主眼は、空や自然光の何気ない美しさを住まいの空間体験に織り込むことでした。敷地は東寺の近くの建て込んだ住宅街の旗竿地。そこに建つ築90余年の既存木造古家(町家)の外皮(外壁と屋根)だけを残し、その内部にさながら新築のように造り込まれた住宅です。

施主のご要望は伝統的町家の魅力ある外観を持つ、現代の住まい。ご夫婦と子供二人の4人家族が安全・快適に過ごせるよう、特に耐震性と自然採光が求められました。

既存の町家は、それまで十年以上空き家であったため傷みが激しいことに加え、下階は日中でも極端に暗い状態でした。傷み古びた和風の内装も施主一家の生活様式や好みに合いません。そんなわけで、思い切った構造補強を含む全面改修を提案しました。既存の町家は外皮と最小限の柱梁のみを残して内部はほぼ全て撤去し、新たにコンクリートのベタ基礎を打っています。

新しい1階は、幅の狭い耐震壁を外壁沿いに多く分散設置して、奥の坪庭がどこからでも見える一体のLDK空間としています。

新しい2階は、寝室、シャワー室、便所、中廊下などを含む全部新しい間取りで間仕切り壁が増え、耐震性も大幅に向上。

勾配天井となったため、主寝室や中廊下では、曲がり丸太梁があらわしで見えています。

2階の中廊下と階段室からは、高窓や天窓を通して空が眺められます。(中廊下突き当たりの)外壁に穿った高窓により、家の中心部まで自然光が入ります。この中廊下に居ると高い勾配天井と高窓から入る自然光によって高揚感がもたらされる事もあり、「カテドラル廊下」と呼べそうです。施主ご主人のお気に入りの空間だそうです。

廊下の突き当たりは、下階に吹き抜けており、高窓や天窓からの自然光が1階にも降り注いでいます。これらの小さな吹き抜けによって、家族が1階と2階に分かれて過ごしている時もお互いの気配を感じることができます。また、この住宅の内部空間の間仕切り壁の随所に室内窓を設け、自然光を各部屋に行きわたらせています。このような工夫により、住宅内部に居ても外部との繋がりを感じられるようになっています。

外観では、木製格子を窓に取り付けることで伝統的な町家の美観性を高めています。

この敷地は旗竿地であるため「竿」部分には専用の路地があります。そこを竹垣で囲み御影石の飛び石を置くことで、伝統的な意匠に沿った特徴ある玄関アプローチ空間としています。

PROJECT INFO

Wood-framed House

(Full Renovation)

 

木造住宅

(全面改修) 

LOCATION

Kyoto, Japan

SIZE

107 sqm

2 Storey